torsdag 18 mars 2010

Klarade provet och ett inlägg i miljödebatten igen

Klarade blodprovet alltså. Har fått resultatet på Ciders rabiesvaccinering och det var fullgott. Bara skaffa passet liksom. Kul! Sen får vi väl se om vi någonsin får någon nytta av det, men nu är det gjort i alla fall!!

Läste en artikel i DN för ett tag sedan. Om befolkningen fortsätter stiga i samma takt som nu är vi om 300 år 134.000 miljarder människor på jorden... Oj! Innan dess har förmodligen ett antal krig satt stopp för en sådan utveckling. Kanske någon pandemi också. De odlingsbara ytorna på jordens yta som återstår att ta i anspråk är inte så stora att de finns utrymme för så stora befolkningsökningar. Artikeln var egentligen en inlägg i den politiska debatten om att länder måste sluta "uppmuntra befolkningstillväxt" för det är inte hållbart i längden. Man måste istället se andra lösningar på problemet med att en minskande yngre befolkning ska ta hand om en ökande äldre befolkning. Stora världsproblem...
Var dessutom på en föreläsning som handlade om Tillväxt och hållbar utveckling. Tillväxt innebär att vi på något sätt utnyttjar resurser som omsätts i ekonomin. De flesta resurserna plockas på något sätt från naturen. Det innebär att tillväxt kräver ett ständigt ökat uttag av naturresurser vilket är en ändlig tillgång i de flesta fall. Det finns faktiskt en del ekonomer som räknat på o hävdar att vi kan ha ett kapitalistiskt system utan att ha tillväxt o det fungerar ändå. Frågan är mer vad vi liksom är "nöjda med" när det gäller levnadsstandard. Är det "flest prylar när den dör vinner" som gäller eller? Lyckoforskning visar att vi i Sverige idag inte är lyckligare än de som har ungefär samma levnadsstandard som vi hade här på 50-talet. Då har vi "ett gott liv" på många sätt. Nu har vi tre gånger så mycket inkomst som då i genomsnitt, men är inte lyckligare. Jobba mindre, konsumera mindre, njut mer!

1 kommentar:

  1. Japp, håller helt med! Njut av livet, du har bara ett! Prom/trän när? saknar "oss"...!! Kram Malin & Keno

    SvaraRadera