måndag 20 september 2010

Nordiska mästerskapen i (icke) spår

Nu var det gjort! Debut i landslaget liksom! Känns ganska bra :)
Men prestationen kunde varit avsevärt bättre, i alla fall i huvudmomentet!

Började resan med att bli upplockad utanför dörren av Millis o Rickard. VÄLDIGT trevligt med resesällskap o slippa sitta o köra hela vägen själv! Tusen, tusen tack!
Mycket hade man tänkt på att plocka ner men när vi kom till Götebrog för att rasta hundarna innan avresan insåg jag att koppel o halsband blivit kvar hemma i hasten! Jädrar vad jag skrattade åt mig själv då! Men "hellre brödlös än rådlös" som mormor brukade säga så spårselen o ett extra koppel som fanns i bilen fick bli lösningen!

Pojkarna bodde bra bak i bilen där de fick tillbringa en hel del tid! Tog sin lilla stund att resa, men båtresan verkade inte ha påverkat dem nämnvärt. Värre med matte vars balanssystem är ute o åker båt flera dagar efteråt...Vi bodde på ett ganska bra ställe som hette Knudhule i närheten av Skanderborg. Det är typ "närmast sörjande" som är o tittar på Nordiska mästerskapen så någon stor publik är det inte frågan om! Men det kan ju vara kul ändå!
Första dagen var det inprovning av landslagsoverall :), inmarch o ett litet lagkort!


Då var vi igång! Lottningen var ett kapitel för sig på fredagskvällen o det var väl inte allt som var "glasklart" om vi säger så. Men om man bara vet det väsentliga så löser sig resten liksom. Och så måste man få fnissa åt småsaker, som tex hur man stavar till parkering på engelska... Eller?

Vi började lördagen med lydnad. Cider skötte sig bra o fick dagens högsta resultat bland spårhundarna! :) Så bra så långt!
Sen blev vi utkörda till spårmarkerna. På uppsamlingsplasten fick vi veta att man inte fick köra in med bil i markerna utan alla fick "knö" in sig i en skåpbil där de placerat fyra hundburar o två ikea-pallar. Inte så trafiksäkert... Inga problem för oss, men några hundar tyckte det var jobbigt. Vi hade spår ett första dagen o Cider gjorde ett försiktigt men korrekt vänsterupptag. Han var inte så "säker" i spåret utan jag upplevde honom tveksam. Vi spårade kanske trehundar meter o redan i första vinkeln hade han bekymmer. Sen kom vi kanske 150 meter till innan han uppenbarligen gick av spåret. Vi ägnade sedan en timme åt att leta, utan resultat o gissa om jag kände mig MISSLYCKAD att behöva bryta spåret på nordiska när jag aldrig brutit ett tävlingsspår förut! Suck!
Men en tröst i bedrövelsen var så småningom att endast två hundar hade klarat sig runt spåret första dagen men båda hade fått noll, pga för lång tid resp att man gått över slutet o sedan gått tillbaka o letat. Får man inte göra på Nordiska. ALLA nollade alltså spåren första dagen o det stora problemet stavades nog HJORTAR. Det var hjortar överallt o MÅNGA. Så efter första dagen så ledde jag o Cider helt oförtjänt! ;)
O det gjorde vi även efter uppletandet på söndag morgon då Cider skötte sig nästan exemplariskt i motvinden. Vindade fint in föremålen men tuggade lite o belönades med 9- 9,5.
Att vi skulle hitta några spår denna dag kändes som en utopi. Det blev tyvärr bakspår för oss, men han hittade spåret o pinne ett o pinne två. Sen tog det tvärslut. Vi ringade i säkert en kvart på samma ställe innan jag bestämde att vi testar o går åt något håll. Den promenaden gav inget men när vi kom tillbaka så plockade Cider upp spåret igen o drog iväg en bit. Tyvärr gick han över pinnarna men spårläggare bekräftade sen att han varit på rätt ställe, men missade tyvärr en vinkel av en stig. Hur som helst kom vi "tillbaka på spåret" längre fram, men då dök hjortarna upp. Cider var förstås nyfiken o kollade av. Vi vände o gick en ny runda i skogen, men nu dök det upp en hare o Cider plockade inte upp spåret den gången heller berättade spårläggaren som suttit o sett oss endast 50 meter från slutet. Surt! Hade vi fått det slutet så.... Men värre var det för Millis som funnit 6 pinnar sista dagen, men sedan fann 25 hjortar på spåret i slutet. Stackars Dusty hade inte en chans!
Sista dagen var det Eva som tog sig runt med alla pinnar, en norsk som tog sig runt med två pinnar bort, och en dansk, en norsk o en finsk som alla tre tog sig runt med två korta pinnar o slutet. I övrigt bröt alla. Helt jäkla sanslöst att det kan bli så! Markerna var inte svåra. Fin, vanlig skog med mossa på backen liksom. Det blåste förvisso ganska rejält vilket inte gjorte saken lättare, men inte värre än att de kunde fixa det, men hjortarna var uppenbarligen ett bekymmer för alla. Och det var väl en liten tröst i sig... Grattis till en väl värdig vinnare i Eva o Prixä.
När allt var summerat så slutade jag o Cider 6a på nordiska utan att ha genomfört ett enda spår! Känns konstigt o jag hade gärna velat göra en mycket bättre prestation i skogen! Laget kom på en hedrande silverplats.
Nu ser vi fram mot vanliga hederliga svenska skogsspår med spårpinnar o en matte som inte går o är sur över att hunden inte hittar något spår. Det var i alla fall en kul o trevlig erfarenhet o lite nya bekantskaper! Tack alla som hjälpt mig med träningen! ;)

6 kommentarer:

 1. Man kan inte alltid vinna. Jag tycker att du var jätteduktig som tog dig med och en sjätteplats är verkligen inte fy skam! Verkar ha varit en väldigt oberäknelig skog, det där.
  /Gudrun

  SvaraRadera
 2. Så roligt att få berättelsen bakom :) har genast mer förståelse än jag hade när jag förvånat upptäckte alla spår nollor :) Bra jobbat trots spåren! Roligt att iaf Eva tog sig runt ett spår. Grattis till lag silvret och den hedrande 6:e platsen! / B-M & Kajje

  SvaraRadera
 3. Dere er helt utrolige Anette.What a team. Jeg tror du og Cider kan få til alt du måte sette deg som mål. Gratulerer så mye med en kjempe deby på landslaget. Utrolig imponerende med 6plass og lag sølv. Vi bøyer oss i støvet.

  SvaraRadera
 4. Stort grattis till 6e platsen!! Impad av er!! Ni kan vara stolta över allt ni presterat!! Kram från Näs

  SvaraRadera
 5. Det verkar ha varit väldigt svåra förutsättningar! Om du vill träna på hjort kan du komma och hälsa på mig - vi har hur många som helst + vildsvin! :P

  GRATTIS till 6:e platsen! Det är otroligt vad bra ni presterar hela tiden oavsett förutsättningar!

  SvaraRadera
 6. wow - dere er bare vanvittig flinke:)
  en 6 plass da gitt!!!! Utrolig morsomt!!!!

  hilsen en stolt "pappa og farmor"
  Anne Lise & pappa Tigern

  SvaraRadera